Prawdopodobnie już słyszałeś, że owoce, warzywa, orzechy i fasola są dla ciebie dobre. Ale oczywiście możesz dodać do tej listy chleb, makaron i tłuczone ziemniaki – a także wypieki i pizzę.
Tak mówi Nowe badanie kliniczne Badanie prowadzone pod kierunkiem naukowców z Tufts University zostanie opublikowane w tym tygodniu w American Journal of Clinical Nutrition. Badanie opiera się na ankiecie przeprowadzonej wśród 48 000 kobiet w wieku powyżej 32 lat.
Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy jedli więcej białka roślinnego, byli o 46% bardziej zdrowsi w późniejszym życiu niż ci, którzy tego nie robili. Oznacza to, że częściej unikają chorób takich jak choroby serca, nowotwory i cukrzyca, a także pogorszenia funkcji poznawczych i psychicznych.
Nie dotyczy to również osób spożywających dużo białka pochodzenia zwierzęcego, takiego jak mięso, ryby i sery.
Do najważniejszych źródeł białka roślinnego wymienionych w badaniu zalicza się chleb, warzywa, owoce, puree ziemniaczane, orzechy, fasola, masło orzechowe, makarony i pizza, płatki zbożowe i wypieki.
„Spożycie białka w średnim wieku wiąże się z poprawą stanu zdrowia osób starszych” – stwierdził w oświadczeniu główny autor badania Andrés Artisan Koret, badacz z Centrum Badań nad Żywieniem Człowieka USDA. „Odkryliśmy, że źródło białka jest również ważne. Pozyskiwanie większości białka ze źródeł roślinnych w wieku średnim i niewielkich ilości białka zwierzęcego wydaje się optymalne dla dobrego zdrowia i przeżycia osób starszych.
Ale… pizzę? Wypieki? W rozmowie telefonicznej Artisan Korat powiedział, że ustaleń nie należy błędnie interpretować. Chleb, pizza i wypieki pojawiają się na liście, ponieważ są podstawowymi składnikami amerykańskiej diety i zawierają gluten – białko roślinne. „To nie znaczy, że wszystko tam jest [the list] Jednak zdrowy [those items] zintegrowane z grupą białek roślinnych” – powiedział.
Innymi słowy, jedzenie dużej ilości pizzy nie jest dla ciebie zbyt dobre, ale jeśli jesz pizzę, jak wielu z nas, białka roślinne w niej zawarte są dla ciebie dobre.
Badanie opierało się na badaniu Nurses' Health Study, długoterminowym badaniu obserwacyjnym obejmującym kobiety pracujące w służbie zdrowia. Naukowcy badali grupę kobiet w latach 1984–2016. Na początku badania ludzie byli w wieku od 38 do 59 lat, a na koniec od 70 do 91 lat, jeśli jeszcze żyli.
Naukowcy przyjrzeli się ludziom, którzy byli zdrowi i tym, którzy nie byli, i porównali ich dietę. Uczestnicy badania co cztery lata wypełniali ankiety dotyczące spożycia żywności.
Badanie ma pewne oczywiste ograniczenia: miało charakter obserwacyjny i opierało się na samodzielnie zgłaszanych danych żywieniowych. Większość uczestników badania stanowiły białe kobiety, co rodziło pytania, czy ustalenia będą miały zastosowanie do osób o innym pochodzeniu etnicznym, czy też do mężczyzn.
Innowacje też są względne. Jedzenie chleba i pizzy może być dla Ciebie lepsze niż, powiedzmy, podwójne cheeseburgery z bekonem – ale to nie znaczy, że lepiej będzie Ci jeść chleb i pizzę niż fasolę, sałatki i owoce.
Nie oznacza to, że spożywanie większej ilości tych produktów jest lepsze niż spożywanie ich ogólnie rzecz biorąc. Inne badania wykazały, że ograniczenie kalorii – czyli niejedzenie za dużo – jest dla ciebie dobre Jeden z Narodowych Instytutów Zdrowia I Jeden z Uniwersytetu Columbia.
Nauka z natury jest ciągłym procesem dociekań i eksperymentów. Kolejne niedawne badanie Twierdził, że wegetarianie, weganie i pescatarianie radzą sobie z Covid-19 znacznie lepiej niż wszystkożercy, ale to już zostało potwierdzone. Ostra odmowa.
Jednak najnowsza innowacja to dobra wiadomość dla fanów pizzy na cienkim cieście na bazie pełnego ziarna, niewielkiej ilości sera i dużej ilości świeżych składników. Duża pizza na głębokim talerzu nie jest dobra dla tych, którzy lubią przetwory mięsne przykryte. Zdrowy rozsądek jak zwykle się przydaje. O ile kawałek pizzy jest dla Ciebie lepszy niż cheeseburger, o tyle zdrowa sałatka jest jeszcze lepsza.