Onkolodzy ostrzegają przed szokującym wzrostem liczby rozpoznawanych nowotworów wśród młodych dorosłych, a niektórzy wskazują na niezdrowe jedzenie i przetworzone mięso.
Matthew Lambert, dietetyk oraz menedżer ds. informacji i rozwoju zdrowia w Światowym Funduszu Badań nad Rakiem, powiedział: „Zalecamy ludziom stosowanie diety bogatej w przetworzone, nasycone tłuszcze, cukier i sól. powiedział w tym tygodniu Daily Mail.
„Dotyczy to żywności takiej jak ciasta, ciastka i ciastka. [chips]Napoje słodzone cukrem i fast foody, takie jak pizza i hamburgery” – wyjaśnił Lambert.
Mieć raka Dotyka ludzi młodych, szczególnie kobiety po 30. roku życia i osoby dorosłe.
„To bardzo niebezpieczne dla nas wszystkich”. Doktor Paweł Olasakastiadiunkt klinicznej onkologii klinicznej w Miami Sylvester Comprehensive Cancer Center powiedział The Post w kwietniu.
„W przeszłości można by pomyśleć, że rak to choroba osób starszych” – dodał. „Ale teraz w ostatnich latach obserwujemy coraz wcześniejsze trendy w wykrywaniu raka”.
Nie ma jednego winowajcy, ale wysoko przetworzona żywność i przetworzone mięso są przedmiotem szczegółowej analizy.
rozmawiać z Amerykańskie Towarzystwo Onkologii Klinicznej W zeszłym roku profesor Charles Swanton powiedział, że badania wykazały, że w niektórych przypadkach wczesny rak jelita może zostać „wywołany” przez bakterie jelitowe, co występuje częściej u osób stosujących dietę ubogą w błonnik i bogatą w cukier.
„W niektórych badaniach widzimy, że w niektórych nowotworach pacjentów z wczesnym rakiem okrężnicy występują mutacje inicjowane przez te gatunki drobnoustrojów” – powiedział Swanton, onkolog i główny lekarz w Cancer Research UK.
Uważa się, że mutacje te zmniejszają zdolność organizmu do zwalczania komórek przedrakowych.
Do żywności ultraprzetworzonej zalicza się żywność pakowaną, napoje, zboża i produkty gotowe do spożycia zawierające barwniki, emulgatory, aromaty i inne dodatki. UPF mają na ogół niską zawartość cukru, tłuszczów nasyconych i soli, a także witamin i błonnika.
Według niedawnego badania, Szacuje się, że UPF stanowią 73% podaży żywności w USA, a przeciętny dorosły Amerykanin otrzymuje z nich ponad 60% dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
Lambert mówi: „Tego rodzaju żywność nie zawiera błonnika i niezbędnych składników odżywczych. Należy je jeść rzadko i w małych ilościach.
Ostatnie badania sugerują, że osoby, które spożywają o 10% więcej UPF niż inni, są o 23% bardziej narażone na ryzyko raka głowy i szyi.
Dieta śmieciowa wiąże się z o 24% większym ryzykiem raka przełyku – przewodu łączącego gardło z żołądkiem, który jest szóstą najczęstszą przyczyną zgonów spowodowanych nowotworem na świecie. Cleveland Clinic Journal of Medicine.
Tymczasem Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem Światowej Organizacji Zdrowia Przetworzone mięso jest klasyfikowane „Może powodować raka u ludzi” wspomniałem, że istnieje „Niewystarczające dowody z badań epidemiologicznych, że jedzenie przetworzonego mięsa powoduje raka okrężnicy”.
Eksperci uważają, że azotany zawarte w mięsie, które łączą się ze związkami w organizmie uszkadzającymi komórki, mogą zwiększać ryzyko raka.
Według badań z 2015 rU osób, które codziennie jadły czerwone i przetworzone mięso, ryzyko zachorowania na raka jelita grubego było o 40% większe w porównaniu z osobami, które jedły je raz w tygodniu lub rzadziej.
„Spożycie azotanów lub azotynowych środków konserwujących, żywności wędzonej lub zwęglonej oraz żywności zawierającej czerwone mięso ma wyraźny związek z ryzykiem raka” – stwierdziła dr. Nicholas DeVito Napisał w opublikowanym w środę „Liście do redakcji” dla STAT News.
DeVito powiedział, że większość jego nowych pacjentów ma mniej niż 45 lat.
Za tę niepokojącą tendencję obwinia złe wybory żywieniowe, takie jak „smażone potrawy, czerwone mięso i słodkie napoje”.
Wezwał władze lokalne i stanowe do promowania zdrowych opcji.
„Brak przepisów w Stanach Zjednoczonych pozwolił, aby„ ogólnie uznawane za bezpieczne ”dodatki zalały system żywnościowy” – napisał DeVito. „Rząd federalny mógłby upoważnić FDA do ściślejszej kontroli przetwarzania i dodatków, jednocześnie finansując wielotorową strategię mającą na celu zajęcie się zawartością i dostępnością żywności”.
Porównuje UPF do tytoniu, mówiąc: „Wspólne wysiłki podmiotów świadczących opiekę zdrowotną, specjalistów w dziedzinie zdrowia publicznego, rządów i innych organizacji pozwoliły znacząco zmniejszyć liczbę zgonów spowodowanych paleniem tytoniu. Wierzę, że to samo można zrobić z żywnością wysoko przetworzoną.